Документи новонародженого: що потрібно оформити і коли?

Одна з найактивніших коментувальниць недавно попросила написати такого роду пост. Себто про документообіг новонародженої дитини. Буду кратак ха-ха-ха, я завжди так думаю, коли починаю писати щось свіже.

Почнемо зі самого початку.

Виписка з пологового

На руки мені дали три папірчика. Точніше я їх сама забрала з медсестринської, поки Юстина без мене лишилась у палаті на іншому кінці коридору… Не пам’ятаю точно, як воно все називалося (зразу видно, що я бакалавр-документознавець, нє?), тому скажу простіше:

– папірчик для отримання свідоцтва про народження, який потрібно було занести в РАЦС ілі загс как гаварят сасєді;

– папірчик, який потрібно було транспортувати в жіночу консультацію (ЖК), де я стояла на обліку;

– папірчик для місцевого педіатра при її дебютному гостюванні в нас вдома.

РАЦС

Перший папірець муж поніс разом із другим на наступний день після нашої виписки з пологового. Вичитали в Інтернеті, що не обов’язково оформлювати свідоцтво в центральному загальноміському РАЦСі, – можна піти в районний, який в нашому випадку розташований одразу біля роддому і ЖК на Рапопорта. Таким чином вбити двох зайців. Але про всяк випадок ми зателефонували перепитатись (і ви не бійтесь дзвонити, це іноді краще, ніж марні походеньки). В напутствіє я тричі сказала чоловікові “тільки нікому нічого не плати – це безкоштовно!”, оскільки в питанні хабарів я дуже принципова. Як виявилося, ніхто нічого і не хотів. Зробили свідоцтво миттю, а не на наступний день, як писали люди в неті про РАЦС біля Стрийського парку. Тільки ледь не видали про розлучення 😂

– Перевіряю дані, чи все правильно, – розповідає мій муж, – дивлюся, а там на бланку пише “свідоцтво про розлучення” замість “народження”. Кажу їм: “Виправте, бо мене жінка з дому вижене” 🙂

Важливо! Ця довідка (медичне свідоцтво про народження) дійсна лише місяць. Тому не зволікайте і виробіть дитині основний документ одразу. Тоїсть: у вас є 30 днів, щоб оформити свідоцтво про народження. Що далі – не знаю, бо я чемний гражданін.

Жіноча консультація

Другий папірець із відомостями про породіллю потрібно було занести лікарю, що вела мою вагітність, в ЖК. Оскільки був неприйомний для неї день, то Петрик залишив ту писюльку в реєстратурі пухкеньким тіткам із постійно незадоволеним виразом обличчя. Ніхто мені з ЖК не телефонував і ніхто не казав приходити особисто (хоча не завадило б оглянутися, мабуть).

Сімейна амбулаторія або місцева поліклініка

Третій лістік я дала в руки педіатрові, яка неочікувано прийшла до нас на наступний день після виписки. Я знала, що вона має прийти, – про це попереджали в пологовому; але не сподівалася, що так швидко 🙂 Педіатр уважно вивчила інформацію з цього документа (там писало кілька ключових пунктів про новонародженого: стать, вага, оцінка за шкалою Апгар, зроблені щеплення тощо) і відповідно до прочитаного сформулювала свої додаткові питання про Юстю.

– Вже знаєте, як будете називати? – спитала Світлана Батьківна в придачу до питань про перебіг пологів.

– Юстина, – в унісон гордо заявили ми.

– Як гарно! – стандартно відповіла нам лікар і тим самим змусила нас ще більше загордитися, – Так і запишемо… – і на куточку папірця написала щось схоже на ім’я нашої дівчинки тим нерозбірливим почерком врачєй…

На цьому біганина з післяпологовими документами майже завершилась.

Соціальна допомога при народженні дитини

Далі слідкував квест “оформлення соцдопомоги”, про який я детально описала в цьому пості. Відзначу лише, що у вас є 12 місяців на оформлення соцвиплат, тобто тут можете сильно не спішити, бо спочатку воно дуже стресово кудись виїжджати з маленьким організмом.

Реєстрація місця проживання

Також дитину потрібно прописати. У квітні 2016-го прийняли поправку, де вказали, що реєстрацію місця проживання дитини слід оформити до досягнення нею 3 місяців. Я про це теж згадувала в дописі про соцвиплати. Увага! Вам мають пропонувати в управлінні соцзахисту здійснити цю процедуру. Але вони, на жаль, не пропонують. То тільки в Сільпо можуть запитати “бажаєте іграшку за 1 гривню?” чи “пакет потрібен?”, а в держустановах ніхто таким люб’язним не буде… Пропишіть дитину одразу або при оформленні соцвиплат, або ще при отриманні свідоцтва про народження в РАЦСі. Інакше доведеться платити штраф кілька десятків гривень (30-40, десь так).

Ми так і не прописали ще Петрівну, бо не знали про цю поправку. Тепер вже нема куди спішити – штраф не збільшуватиметься. Але чисто з теорії скажу вам таких кілька фактів:

1. Крім РАЦСу чи управління соцзахисту ви можете зареєструвати дитину в ЦНАПі (то тіво нові цивілізовані кабінети з всякими послугами).

2. Ви не можете прописати малечу в хату, де не прописані самі. Тобто не може дитина жити окремо від батьків чи опікунів. Логічно, правда?)

3. Квитанція про сплату держмита, свідоцтво про народження малявки, паспорти обох батьків, будинкова книга і заява (пишете на місці) – це ті доки, які потрібні для реєстрації місця проживання нового члена сім’ї. Але я б уточнила в ЦНАПі перед поїздкою.

Ще можна оформити дитині закордонний, але я тільки збираюсь-збираюсь і ніяк не зберусь. Як здєлаєм – напишу 😉

Так от. Підсумую. У вас є місяць, щоб зробити свідоцтво про народження; 3 місяці, щоб прописати рібьонка; 12 місяців, щоб оформити соціальну допомогу. Решта – то таке, як каже Мирон Богданович.

Загалом, що хочу сказати. Ота вся бюрократія у двадцять першому столітті мене доводить до сказу. Особливо нервує, що іноді треба взяти довідку про те, що ти взяв довідку тут має бути табличка “сарказм”. Думаю, що ми цілком могли би обійтись без тих всіх стосів паперів і біганин. Можна ж оформити все онлайн, забабахати одну спільну базу даних, де буде вся потрібна інфа про людину. Де тільки “пік” і всьо, без всяких підписів чорнильною ручкою, ламінувань свідоцтв А4 формату *дякую, божечко, що не А3* чи вклейок фото на другій/п’ятій/десятій/стоп’ятсотій сторінках. Але нє, треба помучитися, постояти в чергах, понапрягати зап’ястя при писанині… Щоб жизнь мьодам нє казалась. Ех, мрії, мрії…

Яяя люблю свою странууу… ©

Related Posts

2 thoughts on “Документи новонародженого: що потрібно оформити і коли?

  1. Христина says:

    О, круто! Дуже дякую!Так вчасно ви про це написали – ми якраз вчора виписалися з пологового) Наш татко сьогодни встиг оформити свидоцтво про народження, а дали ми заплуталися, яки папери кому в поликлиници давати)
    Такщо наш Теодорчик вже отримав свий перший, але далеко не останний з тою бюрмашиною документ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.