Шиємо ерго-рюкзак у майстрині: як, що і скільки?

Шиті ерго значно кращі, ніж фабричні. Це підтвердить будь-яка досвідчена слінгомама 🙂 І хоч у нас був позичений Love&Carry в користуванні, який на перший погляд дуже навіть нічо, я б собі такий тепер не купила. Коли мене питають, де взяти рюкзак для дитинки, то беззаперечно раджу пошити зі слінга під свої параметри, а не витрачати немалу купку грошей на стандартні готові з магазинів (ну рілі, ціна шитого може бути значно меншою навіть!). Спробувавши обидва, кажу відверто: шийте, не пошкодуєте!

В Україні є кілька майстринь, які шиють ергономічні рюкзаки зі шарфової тканини (або з будь-якої іншої, що підходить) на замовлення. Ці жінки без проблем працюють віддалено, висилають вироби поштою і отримують гроші на картку. Тобто не обов’язково жити в тому ж місті, де живе майстриня – мірки можна зняти самостійно.

Вибір майстрині

Однією з таких чарівниць є Вєра Петрова з Одеси, чий рюкзак ми використовували від 9-10 місяців до 1 року і 2 місяців (нагадую: ерго-рюзкаки тільки з часу самостійного сідання дитини, тобто відколи малюк сам собі сяде і буде сидіти, а не його посадять і підіпруть подушками). Наш перший рюкзак, куплений у Слінгомамах Львова. Він був класним, хоч і попередня власниця активно ним користувалась (резинки розтягнулися, шлейки вигоріли). Зараз він на Юстю вже малий – коліна виступають. Але продавати не планую, бо ніц йому не бракує (здаю в оренду, якщо кому треба, пишіть-питайтесь). Це був один з аргументів шити наступний рюкзак у цієї ж майстрині.

Ще мене приваблювала ціна, швидкість відповіді та відсутність черги. Бо, до прикладу, з Анею Петриченко переписку вела кілька днів, коли купувала ерго для братової: один день питання – інший день відповідь. Навіть якщо я відписувала одразу, то відповідь одразу вже не отримувала. Трохи складно так комунікувати. Інша б людина зателефонувала і все узгодила телефоном, але я не дуже люблю говорити,  якщо не мегатерміново. Хоча ерго в Анни класний! Щупала 🙂 А моя племінничка від’їздила в рюкзаку від Петриченко не один місяць.

У Каті Грищук влітку була черга на півтора місяця вперед. Це нормальне явище, знаю з власного досвіду, але чекати я не люблю, тому Грищук не розглядала. Хоча раджу її подругам, якщо не спішно, бо дійсно класні рюкзаки робить! Міряла. І прикольно зі світловідбивними смугами придумано, одразу видно, чиє пошиття.

Надю Рожок я чомусь проігнорила. Просто не траплялися її ерго у Львові мені, щоб побачити, що за звір.

Ще віднедавна є класний український бренд DiSling від Діани Позняк. У цієї фірми теж є власна майстриня, яка шиє рюкзаки зі шарфів. Але, наче, лише з їхньої тканини. Я хотіла щось своє, якийсь цікавий патерн і шарф. Тому ці слінги також не розглядала (але для початківців у них є чудові маї, досить бюджетні, хвалять).

Насправді кожна з майстринь – молодчаги. Тому вибирайте вже самі, що по кишені і до смаку.



Вибір тканини

Можна шити рюкзак і з простої тканини бавовняної, купленої у звичайному магазині. Але ефект буде зовсім не такий, ніж зі слінгової. Я знала без варіантів, що хочу рюкзак зі шарфової тканини, оскільки вона далееееко не така, як проста бавовна.

Шарфова тканина – це тканина зі спеціальним плетінням. Вона тягнеться тільки по діагоналі і від цього робить рюкзак обійматєльним. Спробуйте потягнути за протилежні кути фабричний рюкзак: буде пружинити? Та яке. Дубовий. А якщо ще на спинці всілякі сіточки та кишені, то тим більше. А тепер візьміть слінговий рюкзачок і повторіть ту саму дію. Туди-сюди, туди-сюди тканина легко тягнеться і при цьому лишається щільною. Добре тримає. Завдяки цьому вага малюка менше відчувається. Ось чому вартує шити рюкзаки зі слінгів, нмсд. І ось чому слінги не коштують так само, як кілька метрів бавовни з гуртівні.

Щоб знайти шматок слінга на рюкзак я написала в слінгогрупах фейсбучних пост-запит:

“Куплю відріз (ще називають “кусь”, “шматок”) чогось гарного бавовняного *такого-то* кольору. Пропонуйте”.

Це можна зробили в Слінгомамах Львова, СлінгоУкраїні, Слінгобарахолці.

Також можна шукати компанію на вбивство 🙂 Іншими словами: знайти собі компаньойнів на чікі-рікі. Купити новий шарф і порізати на шматки для кожного. Так у вас більше шансів мати саме такий ерго, про який мріяли 🙂

Або ще є варіант купити собі шарф на метр більший, ніж потрібно. Частинку віддати на пошиття, решту лишити на юзання-мотання. Тільки от вони будуть однакові)

Ну, і найпростіший варіант: розглянути шарфи, які є в наявності в майстрині.

Пропозицій у мене було не густо: щось не подобалось зовнішньо, а щось не відповідало моїм критеріям. Наприклад, мені запропонували тканину з льоном. Я ж шукала принципово бавовну, без усіляких інших добавок. Характеристики шарфа дуже відрізняються залежно від складу. Особисто мені не хотілось лляної тканини, бо я знаю, як легко вона мнеться і розтягується (тестила кілька лляних шарфів – не зайшло). Конопля наче теж щось схоже витворяє. Ну, не моє. Ще й заломи всякі бувають.

Є ще реприви (перероблений пластик), сісели (водорості), бурети (дохлі гусениці ггг), тенселі і так далі. Чорт ногу зломить у складах слінгів 🙂 Може колись розберусь у тому всьому, то і вам розкажу. А наразі вибираю бавовну і йдемо далі.

Ціна: відріз та пошиття

Залежно від того, наскільки дорогий шарф, буде визначатися і ціна ерго. У мене був рівно метр Lenny Lamb Symphony Rainbow завдяки коліжанці-блогеру Anatoliivna. Купила його в Альони за 473 грн. Взагалі ціна шматка визначається пропорційно до його повної вартості: якщо слінг має 5 розмір (а це 4,2 метри) і коштує 1990 грн, то відповідно ціна одного метра буде 1990/4,2.

Шматок шарфа Lenny Lamb Symphony Rainbow

Шматок шарфа Lenny Lamb Symphony Rainbow

Можна знайти дешевші шарфи, десь 300 грн за метр, наприклад. Так само є кусь за 700 грн, до прикладу. Мені ж підійшла така ціна і расцвєтка. Я просто закохалась, коли побачила)) Хоча він трохи і нагадує мій леннік, бо градація і чорне) Взагалі-то мав бути зелений рю, але нє слажилась, ггг.

Шила я не повністю шарфовий рюкзак, а лише спинку слінгову, тому одного метру було достатньо (вистачило в притик). Тут краще уточнювати в майстрині, який метраж потрібен саме вам. Якщо ви хочете і лямки зі шарфової тканини, то це буде 1,5 м, а то і більше. Відповідно ціна такого рюкзака зросте.

Пошиття у Вєри Петрової вартувало мені 400 грн, ще 50 грн – тканина на лямки-шлейки-пояс (її підбирала і купувала вона на місці). Ітого ерго разом із доставками Новою Поштою (куска до майстрині і готового рюкзака до Львова з Одеси) вийшов 990 грн. Стропу паралельного носіння за 40 грн не брала, адже рюкзак і без неї з плечей не злітає при заспинному носінні.

Рюкзак мені пошили за три дні від часу поступлення шматка до Петрової. Довше чекала, шоб кусок слінга доїхав до адресата, ніж шився 🙂

Параметри

Ширина спинки на Юстину, яка важить 10.4 кг у своїх 1.6 років і має 80 см зросту, – 41 см. Висота спинки – 40 см. Я міряла ці параметри сама, вдягнувши Юстю в попередній рюкзак (він був 34 на 33 см) і приклавши сантиметрову стрічку. Майстриня питала мене ще ріст та вагу чоловіка і мої. Ерго вийшов із невеликим запасом навіть. Як міряти? Писала про це в цьому пості.

огляд рюкзака

Рюкзак має капюшон, яким можна гарно підтримувати сплячу голову або захищати від вітру чи сонця:

Капюшон ерго

Капюшон ерго

У скрученому стані він виглядає так (замість резинки Петрова тепер дає мотузки, відповідно нічого більше не розтягнеться – це пакращення, я щітаю):

Стяжки з мотузки

Під колінами є м’якенькі штуки:

На лямках місце кріплення капюшона + штука для вкорочення шлейок при заспинному носінні (видно на фото з капюшоном). Це було для мене приємним відкриттям! Самі лямки в місці вкорочення без паралону (чи що там всередині?), тому легко ховаються-складаються. Дуже зручна функція, адже Юстя сидить значно вище від цього.

М’яка частина пояса достатньо широка і відповідно нічого ніде не тисне. Якби він був коротший, то могло б в’їдатися в талію.

На поясі є бокова кишеня. Якщо в нашому попередньому рюкзаку вона була посередині (неможливо було туди щось покласти), то тепер майстриня робить її збоку і додає світловідбивну стрічку. З трудом, але пару гривень запхати можна. Щоправда, треба рукою підняти дупцю пасажира для того. В Грищук, до прикладу, замість такої кишені є торбинка відщіпна, в яку шось покласти значно легше, + можна відстібнути. Може є зміст ту кишеньку робити взагалі збоку або ззаду, щоб ні п’ята точка, ні ноги дитини не заважали доступитися. Але там фастекси…

Кишеня на поясі

Всі стропи мають ґумочки на кінцях, що дозволяє легко скрутити їх у рулон і зафіксувати. Наприклад, коли вдягаю Юстю за спину, то підтягую лямки до максимуму. Відповідно лишається довгий шмат стропи, що висить. Класно, що його можна прибрати. Зрештою, в старій моделі це теж було.

У цьому відео я детальніше все показую-розказую:

Застібки легко щолкають, легко регулюються. При тому не повзуть, не ковзають, не застрягають. За два тижні користування активного (ага, відколи приїхав ерго, то не можу натішитися і мало мотаю шарф, трясця) нічого не відстібнулось ненароком і все просто підтягувалось. Компактно складається-скручується. Окремої торбинки нема.

Юстя може як витягнути руки на волю, так і сховатися “по шию”.

Я задоволена!

Якщо у вас виникли питання, то неодмінно пишіть 😉 Якщо питань йок, як кажуть турки, то діліться з ближнім корисною інфою 🙂

Кілька фото в дії:

Сподіваюсь, наш новий ерго побачить не одну вершину і не одне місто))

 

Related Posts

11 thoughts on “Шиємо ерго-рюкзак у майстрині: як, що і скільки?

  1. Христина says:

    Дякую! Для мене всі Ваші пости так вчасно завжди) Чесно кажучи, шось не можу саабразіть як зафіксувати малого, щоб зробити заміри на ерго, без слінга…)) Хіба притримувати дитину на животі так, ніби вона в слінгу, а хтось хай за той час міряє чи як?)

    • Мамунця says:

      Якщо є кому притримати, то можна і так. Якщо ви з мацьопиком наодинці, то можна покласти його на спину і розвести ніжки. Але чим старший малюк, тим важче це буде зробити. Знаю, що майстрині шиють і без цих параметрів, вас достатньо вказати вік, вагу і зріст.

  2. Христина says:

    Ех, класно було б прочитати пост-порівняння з фотками рюкзаків різних майстринь…)) Пишуть, що класно шиє ця, класно та… Але от як по тому визначитися?) Бути на мамівках, щоб самій побачити, не маю фізичної можливості( Може найближчим часом зможете зарадити моїй “біді”, тобто написати такий огляд?)) Думаю, таке порівняння було б цікаве всім слінгомамам)

  3. Галина says:

    Скажіть будь ласка! я б хотіла ерго-рюкзак на через 11 днів 7 міс .але ми не твердо сидимо ,сідає сама але ручкою підтримується донечка сама.З якого міс краще кого ? Іскажіть чи практичний осенню ?
    Щиро дякую!

    • Мамунця says:

      Має сидіти без підтримки сама. Тут не йде мова про вік чи вагу, ерго використовують лише з часу самостійного сідання. Тобто коли дитина сама впевнено сідає і сидить. Не спішіть, ще трохи. Осінню чудово, але краще, коли є слінгокуртка, можете почитати допис “Слінг взимку: як одягати дитину?” на цьому сайті. Ми відходили всю зиму в слінгу.

    • Мамунця says:

      Бо з тканими лямками він би вийшов дорожчим. Я перед тим мала зі звичайними і вирішила цього разу теж не шити зі слінга все решта. Хотіла зекономити – це раз. І в мене не було більшого куска слінга – це два.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.