Наш досвід з Etsy, або Як українцям продавати за кордон?

Як ви знаєте, мій чоловік Петро Рудик має ножову майстерню Gart Knives, історія якої починається ще з 2015 року. Він займається виробництвом ножів ручної роботи та кастомізацією сокир. Раніше Петрик поєднував майстерню з туризмом, але минулоріч ми зрозуміли, що далі так бути не може, і з вересня 2020 року він має єдиний напрямок роботи – ножі та сокири. Тобто цілком і повністю займаємось майстернею (і все одно часу бракує).

gart knives у соціальних мережах

Ось посилання на соцмережі, де ви можете познайомитися з його роботами:

А ще ми недавно запустили продаж наших фірмових футболок “Маєш ніж? Не тупи”. У майбутньому, до речі, плануємо перекласти англійською та продавати їх на Etsy також.

наша історія з etsy

як ми відкрили магазин на etsy?

Магазин Gart Knives (ось посилання: http://gartknives.etsy.com/на всесвітньо відомому порталі Etsy ми відкрили лише в січні 2019 року (і то, правду кажучи, не знали, як будемо давати з ним раду). Думки були давно, але завжди не вистачало часу розбіратися. І от одного прекрасного вечора, вклавши дітей спати, ми засіли в комп’ютері, щоб закласти фундамент міжнародним продажам.

Петро Рудик, власник майстерні Gart Knives. Ніж сантоку.

Пам’ятаю, сиділи тоді довго і не зразу зі всім розбіралися, але основну інформацію заповнили. Згодом ми роздуплилися більше і відредагували інформацію по-людськи.

Перше замовлення та відгук

Від реєстрації магазину пройшло 4 місяці і ми отримали першу покупку. Це було в травні 2019 року. Для того, щоб вона відбулась, ми нічого не робили. Просто чекали свого часу. Навіть теги не всі використали в лістингу (їх там 13 штук і обов’язково потрібно всі застосувати, щоб швидше ваш товар знайшли, не нехтуйте ними!). Перший покупець написав відгук на товар (червень 2019) і поставив 5 зірочок! Радості не було меж.

2019 рік

Соцмережі продовжували вести українською, постили зрідка, додавали іноді популярні хештеги англійською мовою, щоб іноземці переходили на наші фото і, відповідно, на наш Etsy.

Взагалі за перший рік існування магазину на цьому порталі в нас було аж 3 замовлення. Мабуть, інші б опустили руки і забили. Але в Петрика було вдосталь роботи в Україні, тому ми не засмучувалися, а навпаки раділи такому рідкісному New order! Тобто магазин жив своїм життям, ми просто чекали манни з неба і займалися своїм. Друга і третя покупка відбулась у вересні та грудні 2019 року.

2020 рік

У 2020 році рейтинги поступово зростали. Люди почали писати відгуки і пішов більший рух. Всі клієнти були вражені якістю виконання замовлення, хоча доставка завше була для нас несподіванкою (ми надсилали Укрпоштою і зазвичай посилки ще тоді в Укрпошти йшли близько місяця *зараз швидше – спойлер*). Тим не менше всі, хто таки знаходив час писати відгук, писали дуже хороші слова. За весь час ведення магазину відгуки були лише 5-зіркові! Це шикарно.

У 2020 році ми продали 37 ножів за кордон. Це у 12 разів більше, ніж попереднього року! Крила виросли, впевненості додалось. Потроху підшаманювали магазин, як могли.

нові фото

Зокрема, ми перефотографували ті ножі, які замовляли, вже з кращим освітленням та ракурсами. І, звичайно, знимкували товар вже з усіх можливих сторін, використовуючи 10 доступних фото (це максимальна кількість фотографій, які можна додати в лістинг Etsy і їх обов’язково вартує всіх застосовувати, адже це допомагає клієнтові зрозуміти, що він купує, розгледіти товар цілком і повністю через екран).

відеоогляди

Почали використовувати 15-секундні відеоогляди, які Etsy впровадив як нововведення. Товари з відео краще залітають – перевірено (тому не нехтуйте цією опцією, додавайте відео в лістинг!).

Торгівля на etsy під час пандемії та карантину

Особливий бум продажів припав на карантин, як не дивно. Ми не думали, що комусь захочеться купувати ножі ручної роботи, сидячи безвилазно в домівках, але, по суті, саме майстерня годувала нашу сім’ю в ці непрості часи (весна 2020). І годувала прекрасно, правду кажучи! Ми не сподівалися.

У квітні 2020 року Петро зробив першого ножа в сербському стилі (як я кажу: дуже сексуальний ніж!) і з того часу конверсія полізла вверх (конверсія – це співвідношення переглядів товару до продажів, зазначається у відсотках). Ще би, він вирізнявся з-поміж інших кованиною + думаю, риба відіграла свою роль.

Сербський ніж із рибкою, Gart Knives

Ми досі не змінюємо це фото, бо лістинг добре продається. Саме на Etsy ми продали 17 таких ножів, а також ще 8 дуже схожих на цей (створили окремі лістинги для тих ножів, які мали інші ковані елементи чи руків’я). Не знаю, чи добре ми робимо, але страшно щось змінювати))

Одне слово, ковані ножі дали гарний ривок нашому магазину Gart Knives. Люди частіше заходили на наші лістинги, частіше їх додавали в улюблені (на Etsy приходить сповіщення, якщо хтось фейворітить твій виріб і є шанси, що людина купить твій товар згодом, особливо, якщо дати їй знижку).

Загалом, якщо говорити про візити, то статистика була така:

  • 2019 рік: 1584 візитів
  • 2020 рік: 8817 візитів

2021 рік, або як є зараз

Пройшло 2 роки від старту нашої кар’єри на Etsy і… 52 продажі за спиною (а поки я писала цю статтю, то вже 54 набігло)! Для нашого товару, який вартує поза 100 доларів за одиницю і робиться під замовлення, – це хороший показник. Тому можна вважати, що ми молодці)

Ми вже чіткіше розуміємо, що і як, в нас налагоджена система роботи і є купа планів на майбутнє. Це суто наша історія у кількох абзацах.

Далі розкажу більше про сам Etsy, адже у вас було багацько питань. Почну зі загальних речей, бо більшість питань були справді загальними.

 

портал etsy: що воно таке і як українцям продавати за кордон?

 

Посередники для виводу коштів з Etsy

Для виводу коштів з Etsy ми користуємося послугами посередників. Зокрема, в Україні є такі найпопулярніші варіанти:

paypal в україні не працює?

Посередники приймають гроші за ваші покупки на свою PayPal-адресу, оскільки в Україні не можна напряму з PayPal знімати грошенята – він не працює в нашій країні на вивід коштів. Лише можна отримати платіж, а далі – дуля з маком (ну, можете купити щось на певних сайтах, але фізично отримати кеш чи гроші на картку з PayPal – ноу).

Тому більшість хендмейдерів в Україні використовують загальну PayPal адресу того чи іншого посередника, яку вводять як основну у своєму магазині Etsy (на сайті кожного посередника є інструкція, як це зробити). Відповідно гроші за всі покупки йдуть на рахунок цього посередника. А він вже визначає, де чия транзакція за номером, і розприділяє автоматично кошти. Так працюють тисячі українців.

У вас є свій особистий кабінет, де ви бачите весь рух коштів. Як тільки хтось здійснює покупку – гроші моментально на віртуальному рахунку в цьому кабінеті. Далі ваше завдання зробити/надіслати замовлення, ввести трекінг-номер посилки в систему і після цього вивести зароблені гроші.

Спершу більше року ми виводили кошти через родичів, які мешкають за кордоном. Гроші капали на їхній PayPal-рахунок і десь-колись ми отримували свої гривні, коли було зручно нам обом. Але через півтора року, коли продажі пішли активніші, стало складно з цією схемою, і ми вирішили піти до посередника. Промоніторивши ситуацію в групах Etsy у Facebook дійшли висновку, що Western Bid наче непогана кантора, і пішли до них.

Наш досвід із WesternBid

Western Bid бере 4% комісії за свої послуги + комісія PayPal за прийом платежів.

Ми майже рік працювали з Western Bid і було все норм. У них є “період новачка” перших 45 днів – це коли ти тільки починаєш з ними співпрацю і є обмеження на вивід коштів, щоб впевнитися, що твій магазин людський (або ж дочекатися відгуку від клієнта, що товар пьорфект). Опісля цього терміну можна без проблем виводити гроші навіть за 10 хвилин на картку за допомогою швидкого виводу. Або за добу після отримання запиту.

В принципі, досить зручно.

Але ми мали з ними дуже дивну та неприємну ситуацію, після якої втекли геть і слава Богу.

В один прекрасний день (майже через рік безпроблемної роботи, нагадую) Western Bid вирішили, що наш товар є заборонений для співпраці з ними (хоча вони прекрасно знали весь цей час, що продаємо ми кухонні ножі, які не є холодною зброєю і на які маємо експертизу, адже ми планували надсилати через них ножі і вони були готові це зробити). Поставили нас перед фактом: ви повинні видалити всі лістинги, які суперечать правилу “лезо більше 9 см”. Звісно, ми цього зробити не могли, адже це б означало самих себе закрити і поставити хрест на двох роках нашого магазину.

Вони заблокували наші кошти, які залишилися на їхньому рахунку (це кошти за товар, який ми вже зробили та надіслали в тому числі) і сказали, що зможуть вивести нам їх через 45 днів.

Десь 5 днів ми з ними воювали, зідзвонювалися, переписувалися… При переписці нам говорили одне (“заберіть параметри ножів з ваших лістингів” і ми віддамо вам гроші), в телефонних дзвінках інше (“ми нічого не можемо зробити”). Складалось враження, що вони самі не знають, як діяти в такій ситуації. Тож ми вирішили цим скористатися і тихенько врубати лєбєдя – подати ще раз запит на вивід і вдати, що нічого не відбулось, банально зазначити в коментарях “проблему усунули [параметри ножів забрали], розгляньте запит повторно, будь ласка”. Так втіхаря вивели кошти за один ніж, потім за другий, потім за третій і врешті за четвертий. І видихнули з полегшенням.

Це якщо у двох словах. Насправді все було значно гірше, ніж я тут пишу опісля. Нас просто загнали в кут на рівному місці. Я писала про ці трабли в групах хендмейдерів, люди казали, що в них було щось схоже. Тому я раджу бути обережним із цим посередником.

Другий посередник – Skladusa

У перший же день цих  раптових і безпідставних непорозумінь із Western Bid ми почали шукати іншого посередника, який попереджає про можливі нюанси одразу, а не через місяці співпраці “прокидається зі сну” і ставить нас у майже безвихідне положення. Цим посередником виявився SkladUSA. Ми змінили адресу в своєму Etsy і всі наступні покупки вже капали на рахунок SkladUSA.

SkladUSA, особистий кабінет (український інтерфейс)

У них періоду новачка нема. Банківські картки прив’язувати легше. Україномовний інтерфейс, на відміну від попередника. Але система виводу в них інша: вивід коштів у день відправки можливий лише у випадку відправки за допомогою цього посередника.

Ось тут можна переглянути розділ “Допомога та підтримка” посередника SkaldUSA, де є відповіді на всі поширені питання та інструкції: https://skladusa.freshdesk.com/uk/support/home

Перейдемо плавно до доставки.

Доставка з україни за кордон

Почну з того, що вартість доставки ми включаємо у вартість товару. Відповідно на сайті Etsy біля наших ножів ви побачите FREE delivery. Вам не обов’язково робити так само. Але нам такий метод підійшов.

Я читаю багато груп Etsy в Україні і знаю, що більшість людей використовує різноманітні консолідації для відправок (DHL, TNT, FedEx; консолідація – це збір товарів на складі від різних замовників з метою їх подальшої відправки в одній транспортній одиниці, дешевше, ніж відправляти самостійно).

укрпошта

У нашому випадку лише Укрпошта бралась відправляти ножі без оригіналів документів, тому два роки ми нею надсилали (та і досі надсилаємо!). В принципі, Укрпошта працює непогано. Звичайно траплялися нюанси, але це радше виключення, як і всюди.

як подати рекламацію на розшук?

Одного разу ніж переїхав автонавантажувач і нам нічого не компенсували, іншого разу ніж загубився, але прийшла часткова компенсація. Ми подавали рекламацію на розшук – тут важливо зберігати чеки, майте на увазі.

Обов’язково зберігайте чеки відправок на Укрпошті!

Ось тут можна подати заявку на розшук посилки в Укрпошті (але тільки через 22 дні після відправки): https://www.ukrposhta.ua/ua/rozshuk-mrpv

вартість міжнародного відправлення

Зазвичай ціна звичайної відправки дрібним пакетом для нашого товару 37*11*8 см і вагою до 0.5 кг складала 400-550 грн ($14-19). Вартість вкладення ми завжди вказуємо справжню, в доларах. Все оформлюю онлайн в кабінеті, не стоячи в чергах і не роблячи помилок (ще й знижку 3% за це отримую і одразу знаю вартість відправки): https://ok.ukrposhta.ua/.

На пошті даю запаковану посилку, на якій зазначений трек-номер. Працівник вводить його в комп’ютер, роздруковує наліпку, я підписуюсь, плачу, вона ставить печатку, я собі фотографую посилку (у наступних розділах поясню, для чого) і вуаля.

сервіс прискореної міжнародної доставки EMS

Останні місяці посилки досить непогано доходили через експрес-доставку Укрпошти EMS (на офіційному сайті зазначені терміни 7-10 днів, але так буває не завжди). Особливо я люблю відправляти в США – там все просто і безмитний ліміт високий (800 баксів, тут можете глянути, який поріг в якій країні). Могли йти 14-20 днів і це дуже файно, як для Укрпошти (раніше 20-30 днів і більше бувало). Днями наша посилка за 8 днів долетіла за допомогою EMS, це дуже добре!

Посилку EMS відтепер теж можна оформити онлайн. Лише наголошу, що вам потрібно вдома мати принтер для цього, адже бланки для EMS на пошті не роздруковують. В іншому випадку для EMS доведеться заповнити вручну три (вже п’ять, якщо мене не надурили на пошті) бланки.

DHL через посередника

Але зі зміною посередника на SkladUSA в нас відкрилась можливість відправляти ножі з їхньою допомогою (вони теж не дурні і не хотіли приймати наші “нестандартні” посилки, якщо ми через них не виводимо гроші).

Так нещодавно ми надіслали перший раз ніж через DHL, заплативши 20 баксів (в Укрпошти така сама ціна, що цікаво!). Він дійшов за 7 днів в Ісландію! І це крутяк. Ще один ніж йшов 5 днів до Америки за 30 доларів. Щоправда, були нюанси, що нам перераховували вартість і знімали більше, ніж треба, постфактум. Із цим ще розбираємось.

Тепер хочемо потроху зробити експертизи для всіх популярних моделей (бо це дороговартісна і довга процедура, в результаті якої спеціаліст з науково-дослідного інституту судових екпертиз оглядає ніж вздовж-впоперек і робить висновок про неналежність до холодної зброї) і відправляти їх через посередника. Одна така експертиза коштує 2000 грн і в цьому була найбільша загвоздка – всі хотіли оригінал, який ми не могли віддати, або завірену копію, яку нотаріуси не завіряли…

Експертиза на модель ножа (там понад 5 сторінок А4!)

Тому, надіюсь, тепер всі ножі будуть їхати через SkladUSA і в той же час ми зможемо виводити гроші в день відправки, а не чекати невідомо скільки днів, щоб товар дійшов до покупця. Як не як, часто буває, що є кілька замовлень з-за кордону і очікувати на зарплату через 20 днів за них якось не дуже прикольно, погодьтесь. Враховуючи витрати на матеріали та доставку.

Як ми спілкуємось з покупцями?

Та через Google Translate. Тут основне суть передати, а на помилки ніколи ніхто не звертає увагу. Так, ми вчили англійську в школі з 2 класу і в мене ще в університеті була англійська, тобто загальне розуміння, чи ок переклало, чи ні, є.

Як виглядає лістинг Etsy в магазині Gart Knives

Бачу, що багато магазинів пишуть всяку біліберду, але продажів мають чимало. Звичайно, хочеться граматично правильно все описувати, але на граматичні помилки закриваємо очі, бо їх самі не бачимо)) Основне – порозумітися з клієнтом.

Довгі переписки бувають, якщо клієнт хоче індивідуальне замовлення, до прикладу. Коли Петро випитує його про потреби та малює особливий ескіз. У більшості випадків покупці клікають “купити” на готових моделях ножів, де є 10 фото з різних ракурсів, відеоогляд та текстовий опис. Вони бачать, який ніж отримають, то і питань не виникає. Хіба змінити колір руків’я можна чи додати гравіювання. Але це абсолютно не складно написати англійською, справді!

Чи багато часу йде на роботу з магазином?

заповнити лістинги та магазин

По суті, найбільше часу ви витрачаєте, коли тільки вперше починаєте все заповнювати. Там інфа про себе, наприклад, обкладинка, умови тощо.

Додавання лістинга: 10 фото

Лістинги важко було заповнювати лише на початку. Але з кожним разом набиваєш руку і щолкаєш, як горіхи.

Інформація в лістингу

Ми не так часто додаємо новий товар, але зараз це не викликає жодних складнощів (раніше могли сидіти 2 години, зараз за 20 хвилин все заповнюємо). Алгоритм один і той самий. Є напрацювання і розуміння того, що, як і навіщо.

Як і що потрібно заповнювати – в неті є купа інструкцій, гугліть.

дізнаватися нове про etsy

Я постійно переглядаю якісь вебінари та відео, що стосуються Etsy. Це здебільшого російськомовні ролики. Є канал Тані Бондар з Одеси – дуже люблю її подачу інформації, толкова кобіта. На одному зі семінарів Укрпошти в неї був виступ українською навіть. Сподіваюсь, колись і на каналі буде більше україномовних роликів.

Постійно читаю групи продавців у Facebook, Telegram і черпаю для себе щось.

Ось кілька груп:

Тобто намагаюсь весь час щось десь підчитувати чи піддивлятися.

оновлення

А конкретно на оформлення магазину чи додавання товарів ми витрачаємо один вечір на кілька тижнів (це дуже залежить від товару, тому не орієнтуйтесь на наш досвід). Є теорія, що додавання нових лістингів піднімає ваш магазин у пошуку. Тому час від часу ми робимо ревізії і видаляємо старі ножі, частенько просто передодаємо їх знову.

Чи надійно продавати на Etsy?

Це величезний міжнародний проект, яким користуються в цілому світі. Він спеціалізується на продажі хендмейд та антикварних виробів. І в них серйозні вимоги до авторського права, тобто продавати футболки з діснеївськими героями ви не зможете – вас просто заблочить.

Щодо надійності – Etsy дуже крута платформа. У нас із ними ще ніколи не було негараздів. Але завжди треба бути готовим))

Всі відгуки наразі позитині, всі 5 зірок. Одного разу мали відкриту скаргу німцем, який, виявляється, не хотів забирати свого ножа на митниці, і наваяв, що “товар не відповідає опису”. Хотів гроші назад. Без проблем – ніж вернувся і ми вернули гроші. Із такими покупцями ліпше вертати, щоб не було гірше. На щастя, дрібний пакет Укрпоштою повертають безкоштовно.

Ще був випадок зі шахраєм. Але ми тоді цього не знали. Чувак через 2 місяці після відправки написав, що досі не отримав свого ножа. Ми, звісно, були в шоці, бо думали, що вже давно він ним користується, просто мовчить. Вирішили, що він не винен, що може пошта десь загубила і вернули йому гроші на його рахунок (вручну, не рефанд). Домовилися, що в разі отримання посилки він 50% нам поверне. На наступний день після того, як ми вернули гроші, ніж було вручено тому панові. Таким чином він отримав безкоштовний ніж і більше не виходив на зв’язок. А ми втратили 130 баксів і отримали гарний урок нічого не відшкодовувати неофіційно. І слідкувати за кожною посилкою, поки вона не дійде до адресата (хоча іноді посилки не відслідковуються – тут залежить від типу відправлення та країни).

Які нюанси та підводні камені?

  1. Можливо, не всі в курсі, але розміщення оголошення на порталі Etsy не є безкоштовним – 20 центів за один лістинг (можна попросити запрошення від друга, яке дасть кілька безкоштовних для початку – в нас так було).
  2. Також Etsy бере відсоток від вартості за проданий товар. Відповідно щомісяця з 1 по 15 число потрібно оплачувати “квартплату” залежно від кількості продажів за попередній місяць. Боргувати не дозволяють – це загрожує життю вашого магазину.
  3. У разі конфліктних ситуацій Etsy частенько стає на сторону покупця. Тут треба зберігати холодний розум і вести комунікацію доказово.
    • Зокрема, ми завжди фотографуємо посилку перед відправкою (прямо на пошті), щоб в разі чого було видно, що з нею все було гаразд.
    • Також важливо узгоджувати всі деталі з клієнтом, навіть якщо вони вам здаються очевидними. Іноземці вміють полоскотати нерви.
    • Шахраї є всюди, навіть тут. Неодноразово читала, що покупець різними способами намагається обхитрити продавця і залишити товар собі, отримавши компенсацію. Хтось навмисне ламає товар. Хтось зазначає про те, що червоний колір на ручці не такий червоний, як би хотілось. Хтось не готовий платити мито і сподівається, що продавець заплатить за нього (хоча мито – це справа покупця і про це зазначено на сайті Etsy).

Тому фото/відео товару, які ви відправляєте, а також скріни переписок будуть вагомим аргументом у вирішенні суперечки на вашу сторону.

Яким чином просуваєте магазин?

Реклама на Etsy

Etsy має свій інструмент для реклами. Він досить примітивний і не передбачає деталізації в налаштуваннях. Ми не сильно з ним розбиралися.



Одного разу включили рекламу на $33.78. Тоді нашу рекламу побачили 5784 рази і 109 разів клікнули. Але жоден клік не приніс покупку. Можливо, мала сума. Можливо, малий термін. Ми не розбиралися. Всі 52 продажі станом на 22.03.2021 – це справа рук фарту))

соціальні мережі Facebook, Instagram, Pinterest

Ну, не зовсім фарту, бо ми використовуємо соціальні мережі для просування – Facebook та Instagram. Банально ставимо всі можливі теги під дописами. Раніше навіть писали опис англійською, але зараз припинили. Думаю, потенційні клієнти будуть розглядати фотографії, а не читати прикольчики Петра.

Ще я створила Pinterest, куди заливаю фото найкращих ножів, прикріпляючи посилання на лістинги. Це створює трафік на наш магазин Etsy. Хоча, насправді, я не знаю, чи добре це 🙂 Хтось каже, що зовнішній трафік – це супер. А хтось проклинає порожні кліки без покупок, звідки б вони не йшли.

YouTube-канал

Також ми створили YouTube-канал Gart Knives, на якому наразі лише одне відео, але це теж добрий метод просування. Відео при запитах Google ранжується високо! Люди будуть гуглити “Як нагострити ніж в домашніх умовах?” (чи відповідний запит англійською, адже в тегах ми прописали різними мовами) і потраплять на сторінку майстерні Gart Knives. А там і ніж такий крутий захочуть)

Зовнішня реклама Offside Ads

Також в Etsy є така штука, як Offside Ads. Це зовнішня реклама, яку Etsy може запускати з вашими товарами. Тобто людина десь на просторах нету побачить наш ніж, захоче його, перейде на Etsy і здійснить покупку. Відповідно ми будемо змушені заплатити відсоток за такий продаж, бо клієнта привели ззовні. Відключити цю опцію неможливо, але, в принципі, нам вона на руку. Товар не є дешевий, ми врахували, що можуть бути непередбачувані витрати і в ціну товару вже додали це.

Які знання потрібні, щоб відкрити магазин?

  1. Вміння робити красиві фото. Як на мене, величезну роль на Etsy грає фотографія та подача товару. Треба зазнимкувати смачно, щоб саме на ваше фото захотіли клікнути і почитати більше. Тобто треба трохи шарити в композиції, як мінімум. Старатися сфоткати товар з усіх можливих ракурсів, показати цікаві деталі і бажано додати фото в інтер’єрі. Обов’язково використовуйте всі можливі 10 фоток!
  2. Нещодавно з’явилась функція відеоролика – 15 секунд без звуку для того, щоб показати товар. І його обов’язково слід використовувати! Товари з відео покупці люблять більше, бо тоді його можна розгледіти в “реалі”, з усіх сторін. Там не зафотошопиш)) Тому для Etsy треба бути невеликим відеооператором, в якого добре фокусує камера, не трясуться руки і фон презентабельний.
  3. Потрібно вдало підбирати ключові слова і заповнювати їх по максимуму, адже саме за ними ваш товар буде відображатися в пошуку потенційним клієнтам. Іншими словами, треба шарити в SEO хоча б трішки (використовувати додатки для пошуку keywords) або банально мислити, як покупець.
  4. Знати англійську хоча б на примітивному рівні і вміти користуватися перекладачем.
  5. Вміння користувантися Google. Не боятися шукати інформацію і питатися! Не боятися розповідати про себе. Не боятися експериментувати. Страх все блокує, а спроби, хай і невдалі, – це досвід. Якщо будете шукати і пробувати – все вийде.

І основне: не відтягуйте, ніколи не буде кращого часу для старту. Малими кроками все зробите, головне – почати. І поступово наповнювати магазин та вдосконалюватися. Читати досвід інших і впроваджувати в себе. Починайте одразу після прочитання цієї статті!)

Я ще можу довго писати, але ця стаття і так вийшла кілометрова… Тому на цьому завершимо.

Якщо було корисно або якщо маєте питання – знайдіть хвильку, щоб залишити коментар тут під статтею або ж у наших соціальних мережах:​

Дякую за увагу!)

 

Related Posts

22 thoughts on “Наш досвід з Etsy, або Як українцям продавати за кордон?

  1. Мар'яна says:

    Ого! Я здогадувалася, що буде детальна стаття, але щоб настільки все розказали! 🙂
    До речі, прочитала на одному подиху. Не зупинило й те, що геть не дотична до теми ручної роботи, продажів і тд. Ви дуже круто й легко пишете. 😉

    • Мамунця says:

      Дякую! Я її сама перечитувала мільйон разів, то мені легко йшло. Не розповідали про нюанси роботи самої, але якщо цікаво, то можна щось придумати в Петра на Ютубі.

  2. МАР'ЯНА says:

    Гарна стаття, легуо читається той кілометр. Цікаво все таки скільки людей наважиться на магазин.)? Ну і як то встигати з тим усім?

    • Мамунця says:

      Хотілось розжувати максимально, але і так досить багато речей не розказала.

  3. Olena Onufrienko says:

    Дуже цікава та детальна стаття!
    Про магазин на ETSY думаю вже рік🙈, моніторю інформацію, можна було не моніторити, а одну статтю Мамунці прочитати😁
    Дякую!

    • Мамунця says:

      Треба ще й як моніторити! Поінформований = озброєний. Я постійно читаю і дивлюся щось. І вам раджу. Успіхів!)

    • Мамунця says:

      Укрпошта на міжнародному ринку дуже добре працює, якщо порівнювати ціну та якість.

    • Мамунця says:

      На жаль, за дивним збігом обставин після виходу цієї статті для українців стало неможливо створити новий магазин.

        • Мамунця says:

          Мабуть, ви вже знайшли інформацію, поки я відписала. Це стосовно Etsy Payments, якого в Україні нема. Можливо, з часом щось зміниться, але наразі так.

  4. Оксана says:

    Доброго дня. А при відправці укрпоштою Ви кажете, що ніж і вони без проблем його відправляють? Дякую.

    • Мамунця says:

      Так, ми зазначаємо “кухонний ніж” та “kitchen knife”. Це не заборонений товар для пересилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.