Пологи в Польщі (Перемишль, жовтень 2018)

Після допису про пологи в Америці посипалися пропозиції розповісти про свій закордонний досвід і від інших читачок. Думаю, що це цікаво, тому час від часу можемо і таке практикувати в блозі. Принаймні, спробуємо, бо я теж маю вам ще купу всього розповісти 🙂

Отже, кесарів розтин у Польщі. Розповідь від першої особи, яка забажала залишитися анонімом. Народжувала в жовтні 2018 року.

кесарів розтин у перемишлі

вибір лікаря та пологового
“Спершу хочу відзначити, що народжувала я у звичайній міській лікарні в м. Перемишль. Наперед з лікарем щодо пологів у них не можна домовлятись, це вважається корупцією. Тобто пологи приймає лікар, який буде на чергуванні. Але в них дозволено мати приватні кабінети гінекології, де ми ставали на облік. Власник кабінету і приймаючий лікар – це ординатор гінекологічного відділення міської лікарні.
ВАРТІСТЬ ПОЛОГІВ
Вартість пологів від 3200 до 4500 злотих, якщо немає польського страхування або карти поляка. Я маю карту поляка, і я народжувала безкоштовно.
ПЕРЕБІГ вагітності
У Львові на УЗД в мене виявили передчасне старіння плаценти і потрійне обвиття пуповини навколо шиї. Лікар-уздист сказала негайно шукати і домовлятись вже за кесарів розтин, тому що з такими аналізами я сама народити не зможу.
У Перемишлі на огляді лікар мені сказав не перейматись, що на такі речі вони не зважають, і що жінки народжують без проблем з пуповиною і такою плацентою.

Усі аналізи я перездавала в лабораторії в самій лікарні, яка приймає їх цілодобово.

день пологів

Коли відійшли води, ми самі поїхали в лікарню, не було потреби викликати швидку.

Я пролежала в допологовій палаті майже цілий день до 19:00, в мене не було перейм і розкриття. Цей весь час зі мною була одна і та сама медсестра, яка була вже закріплена за мною. Вона ставила крапельниці для пришвидшення, водила мене в теплий душ, сама заповняла всі документи, носила мені телефон із зарядки і назад. У допологовій палаті я була одна: лежала на ліжку-каталці, але з подушкою і під одіялом. Вже коли лікар сказав, що крапельниці не допомагають, мене почали готувати до КР інші медсестри.

операція

Анестезію робили епідуральну, спинарний наркоз.

Коли витягнули дитинку, лікар показав мені її, щоб я переконалась, що це дівчинка, і її відразу забрали мити і вдягати.
До грудей не прикладали і навіть не питались, чи я хочу цього. Приклали вже одягнену мені до лиця на пару хвилин і забрали.
палата
Після операції мене повезли в післяопераційну палату, де вже був чоловік з нашою донечкою. Десь за хвилин 20 маленьку забрали в кімнату немовлят, а чоловіку офіційно вручили свідоцтво про народження!
Щодо самого перебування в лікарні, в мене була кнопка виклику медсестри, яка вирішувала всі мої проблеми. Якщо я хотіла поспати, то малечу забирали. Якщо я хотіла її бачити, то малечу привозили до мене в палату. Палата була окрема, душ з туалетом один на дві палати.
Ще мені запам’ятались назви палат, вони не пронумеровані, а мають назви. Наприклад, я лежала в палаті Ромео, а поруч була Джульєтта.
Після операції на другий день медсестра відправила мене в душ, сказала зняти всі пластирі і вимити добре шов. Пропонували йти зі мною (або міг йти чоловік мені допомогти).
Лікар приходив кожен день перевіряти шов, і педіатр кожень ранок оглядала малу. Загалом ми пролежали 3 доби.
речі для мами та дитини
Щодо медикаментів, то я нічого з собою не мала і не купляла. Якщо болів шов, я натискала кнопку виклику, і медсестра колола обезболююче. Один раз навіть лікар мені зробив зауваження, щоб я не економила на обезболюючих і не терпіла самостійно ті болі.
Донечку вдягнули спершу в їхній одяг, але ми її пізніше переодягнули в свій. Тобто з собою можна було брати одяг вже на саму виписку, щоб не набирати цілу сумку.
Підгузники і присипки мені дали в лікарні. Коли малечу забирали від мене, то теж давали їй все їхнє. З собою на виписку давали пробні кремчики дитячі і набір різних підгузників.



Їжа та вигодовування
Харчування було таке собі, перший день після операції давали шось схоже на манну кашу, тільки на воді. Медсестра називала це “клейчиком”. На другий день був бульйон, макарони з відварним м’яском, хліб із маслом. Теж давали домашній сир, овочі, чай або узвар.
Дитинка була з перших хвилин на суміші. Відмовлялась брати груди категорично, можливо через те, що її не прикладали після пологів, а дали відразу баночку. UPD: Я пробувала перейти на грудне вигодовування. Шось трохи зціджувала, але самі груди вона так і не взяла”.

Було корисно? Дайте знати) А ще підписуйтесь на Мамунцю:

Related Posts

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.