Практичний іспит в автошколі: спроба перша

Передісторія навчання

На навчання я пішла ще в грудні 2021 року. Теорію прослухала майже всю. Аж раптом почалась війна. У мене 24 лютого мало бути чергове заняття практичне, але зі зрозумілих причин воно не відбулось. Далі ми поїхали на 3.5 місяці в Польщу і все зупинилось. Повернулась наприкінці червня 2022 і зразу записалась на заняття.

Тиждень тому дізналась, що чоловіка мобілізують, і вирішила пробувати здавати, не затягуючи. На момент здачі від’їздила 25 годин і відчувала себе досить впевнено. Хоча буду ще брати уроки перед іспитом у Сервісному центрі, це само собою. Як на мене, 25 годин – це не є багато. Я старанна учениця 🙂 Тести вдалось здати з першого разу з двома можливими помилками з 20 питань. Мінус один пункт, вже добре.

Отже, вчора відбувся мій перший практичний іспит в автошколі. На жаль, не зданий 🤷 На щастя, спроби безкоштовні і кількість не обмежена)) Після здачі в школі можна буде записуватися на теорію в Сервісний центр, а потім вже на практику туди ж. Давайте розповім, як воно було.

Іспит в автошколі

Не хвилювалась цілий день, перед іспитом вирішила переглянули відео з типовими помилками, щоб розкласти собі все в голові, повторити і точно не затупити. Передивилась основні відео від Водійки (Тетяни Могилецької) і ще кілька рандомних в неті. Тому йшла здавати така впевнена в собі, але з мандражем все ж, перед самою здачею з’явився. Було б дивно, якби ні))

Думала, що можуть виникнути помилки хіба при рушанні під гору (хоча тут я собі чітко проговорила: не спіши, тримай зчеплення нерухомо, коли переставляєш ногу із гальма на газ, і всьо буде добре).

Маршрут я приблизно собі уявляла. Але не знала точно, бо, як казав інструктор, якщо він мені озвучить, то здам одразу. Перед початком іспиту мене з ним ознайомили і в процесі їзди інстуктор працював навігатором.

Маршрут у певній мірі був простішим, ніж я собі уявляла, але я не очікувала, що буде заїзд на заправку. Там і натупила, коли виїжджала, але давайте по порядку.

Позаду сидів інспектор, незалежна особа, який спостерігав, щоб всьо було чесно.

Поїхали!

Відрегулювала сидіння, кермо, дзеркала, пристібнулась, завела тачку, зняла з ручника, включила покажчик, першу і дир-дир-дир виїхала з подвір’я автошколи. Час був такий, що на дорозі машин було небагато (вечір п’ятниці, 19:00), це мене не могло не тішити, бо всюди було легко виїжджати. Простіше простого!

Пльонтикалась на 2 передачі, на 3 вже не переходила, хоча були моменти, що хотілося. Але вирішила не спішити, та й на іспиті не більше 40 км/год можна їхати.

Біля Сільпо в нас є така вуличка, де з однієї сторони запарковані машини. Виїхавши на неї, я дала дорогу зустрічному автомобілю, адже перешкоди були на моєму боці, і рушила далі з лівим покажчиком. Нормально рушила, але, як виявилося, на 2 передачі. Це не помилка, бо ж не заглохла, але зауваження озвучили наприкінці іспиту. Я не помітила, що на 2 🙈 Не дуже для мене властиво, але як вже є.

Перші 3 помилки

На цій же дорозі я зробила свої перші три помилки і вони тупарилі. Бо я прекрасно знаю цю типову помилку, але була впевнена, що тут не воно. Після об’їзду всіх запаркованих машин не показала правий покажчик, бо думала, що я не вертаюсь у свою смугу, а їду прямо, але хоч там розмітки нема і дорога ширшою стає, все ж смугу я плавно змінила, бо виїжджала на зустрічну. Інструктор конкретно сказав, коли, але мені тут важко чітко зрозуміти ці моменти, бо я ще навмисне не включала покажчик, щоб не було помилки)) Запам’ятаю на наступний раз, але образливо, бо дибільна помилка, елементарно дурна. То всьо та клята розмітка, якої нема! 😡

Про цю дорогу йде мова

При виїзді під гірку біля моста на світлофорі повезло – не було переді мною машин, ввімкнулось зелене світло і я не зупиняючись проїхала цей момент.

І ще 1 помилка

Далі ми заїхали на OKKO, але це не була гарна ідея 🤣 Там попросили запаркуватися передом, я заїхала. Але не перейшла на 1 передачу. Це не помилка, проте на майбутнє – краще при паркуванні таки переходити, тим більше на заправці, де є обмеження швидкості 5-10 км. Інструктор та інспектор відкрили двері, глянули на розмітку.

При виїзді зі заправки інструктор наголосив, що дивимось на знаки. Я подивилась: повертаємо лише праворуч. І виїхала. А там була смуга для розгону і знак про цю смугу якось так сховався. Я його справді не бачила. Цю помилку мені озвучили зразу в процесі їзди і в цей момент у мене в голові “фааааак”. Їхати після того, як тобі сказали про провтик, стало важче. Власне я тоді ще не знала, що перед тим натупила, тому трохи впала духом. Краще б мені сказали вже в кінці, бо їхала і думала “блііін”. Піду сьогодні подивлюся на той знак, бо не знаю, як так вийшло. Зрештою, знак знаком, але треба було звернути увагу на вільний простір праворуч))

Зупинка

Ще треба було зупинитися після пішохідного та зупинки, тут я знала – витримати 10 м від переходу і 30 м від знаку “кінець зупинки”. Стала ніби ок, близенько і рівно до бордюра. Але інструктор спитав “добре стали?” і в мені закралися сумніви. Думала, якщо питає, то таки нема 30 м. Але було. Фух.

Лишилася фінішна пряма. Вернутися в автошколу і запаркуватися. Ще раз кажу: машин було мало, але я і не боюсь машин, скажу тако чесно. Рано чи пізно з’явиться віконце, аби повернути, чи хтось пропустить. Трафік не лякає мене. Навіть навпаки якось нецікаво їхати пустою дорогою. Всюди гарненько займала крайні смуги, коли повертала, крутила головою туди-сюди, коли давала дорогу, кожен маневр із покажчиком і поглядом у дзеркало 👌

Паркування заднім ходом на подвір’ї автошколи

Заїхала на подвір’я, прикинули, куди буду паркуватися. Далі по алгоритму під 45°: правим дзеркалом під’їхала до фішки, викрутила вліво, від’їхала, побачила фішку, викрутила вправо, здала назад, поки не зробила маленький інтервал, порівнялась, заїхала ручкою дверки за фішку, викрутила знову вправо і заїхала симетрично на паркомісце. Запишалась собою!

Алгоритм прописувала в цьому пості:

А тут ви можете глянути, як відпрацьовувала паркування з інструктором напередодні іспиту: https://www.instagram.com/p/ChSQe7Tlv9m/

У той момент, коли зупинилась, заглушила двигун, стала на ручник, включила першу, витягнула ключі і віддала інструктору, я подумала, що я молодець 😅 Ну так добре їхалось! Ну так фартило)) Незалежний інспектор, який сидів позаду, похвалив. Сказав, що дійсно їхала добре. Ще перепитав, чи то перша здача. Але… Все ж озвучили свої зауваження, з них виокремили помилки. Довго мені розжовували, що було не так, і це було важко слухати. Хвилин 10 точно, але тривало воно мені вічність. Хоча цінно, бо ж нормально пояснили, де краще зробити як, на майбутнє. Кусала губу, глибоко дихала і думала “ну скажіть вже нарешті”.

– Ви як думаєте, здала? – спитав інструктор.
– Це не я вирішую… – вирішила не нагліти, бо зрозуміла, що не всьо так добре))

Посумнівавшись, інструктор та інспектор таки дійшли висновку, що варто прийти ще на наступну п’ятницю. Бо в Сервісному центрі ніхто не буде закривати очі навіть на примітивщину. Правила є правила. Ніхто не валив, не домахувався. Ввічливо та спокійно. Заслужено 🤷 Просто епік фейл у тому, що я така була собою задоволена))

Я здам і ви здасте! Без паніки і зрадоньки!

Як ви мені писали: нічо, здаси наступного разу. Неприємно отримувати відмову, але треба зібратися, не натупити так банально некст тайм і всьо вийде.

Одна людина мені написала шось у стилі “ну якщо вже Мамунця не здала, то то капєц”. Камооон! Це іспит в автошколі. Перша спроба з багатьох можливих. За плечима лише 25 годин їзди. Чи означає це, що здати, якщо знаєш, нереально? Абсолютно, в жодному разі! Купу знайомих здає на права самотужки і ви здасте. І я здам. Благаю, не сприймайте цей випадок як знак “треба платити хабар”. Найбільше я б не хотіла, щоб були такі висновки. Ніхто на взятки не натякає, а ґрунтовно готує до самостійної здачі, без всяких поблажок. І це добре 👌 Вчімось і все вийде. Хто знає, той знає.

P. S. Автошкола моя на вул. Шевченка, зветься “Автоград 2015”. Інстуктор Паньків Юрій Іванович. Чудовий, раджу)

Сподобався пост – дайте знати. Маєте що сказати – кажіть. Ну і підписуйтесь, якщо ви прийшли на цю статтю з Google. У Мамунці завше корисно та цікаво.

Related Posts

8 thoughts on “Практичний іспит в автошколі: спроба перша

  1. Іра Ком says:

    Круто, що тепер необмежена кількість передач, воно ніби і не впливає, але психологічно дуже тисне, якщо в тебе лишається 2 спроби.. 1 спроба.. І ще класн.що твій інструктор сидить біля тебе, а суддя позаду 👌я коли здавала їздила лише з інспектором спепеді. І ще маршрут зацікавив, тепер маршрут в районі, де живе студент? Бо колись від МРЕВ всі маршрути починались..

    • Мамунця says:

      Вже тобі відповіла в Інсті, але тут теж пропишу, аби люди не плуталися. Це здача практики в автошколі, окремо ще є здача в Сервісному центрі. Там є 3 спроби.

  2. Olka says:

    Прочитала на одному диханні! Так все розписано чітко, аж уявила ніби то я здавала))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.