Пологи в Нідерландах (березень, 2019)

Продовжую ділитися вашими історіями про пологи за кордоном. Раніше були пости про польський та американський досвід (клікайте і читайте, хто не бачив), а тепер прийшла черга Нідерландів. Відмінність цієї розповіді від попередніх – вагінальні пологи. А також цікавинкою є людина-помічник, яку надають вам, коли ви вже потрапили з новонародженим додому. Але про все за порядком. Отже, історія від першої особи. Пише українка Дана Брантьєс-Микитюк.

Пологи в Нідерландах: як народжують у країні, де головна мета перинатальної медицини аби ви “приходили ще”

Вагітність та пологи в Нідерландах – це як суцільне свято, коли ти почуваєш себе особливою, однак, водночас, ніхто навіть і не думає тебе дискримінувати. Майже місяць тому я стала мамою, народивши свою першу донечку в одній з голландських лікарень. Про мій досвід – нижче.

Підготовка

Моя вагітність була запланованою і дуже бажаною. Перше, що ми зробили, прийнявши рішення народжувати дитину – покращення мого страхового полісу. Медичне страхування в Нідерландах є обов’язковим, однак тут доступні різні страхові пакети. Нідерланди – країна з найвищим рівнем пологів вдома, тут це норма. Саме такі домашні пологи покриває базове страхування. Я ж давно знала, що хочу народжувати у лікарні. Якщо у вас є медичні причини, пологи в шпиталі також покриває страхівка, якщо ж ви – здорова, однак таки хочете народжувати в лікарні – за пологи потрібно буде заплатити або можна просто покращити свій страховий пакет.

Дві смужки: початок

У Нідерландах вагітністю займаються не лікарі-гінекологи, а акушери (verloskunde). Це професіонали з дещо нижчою кваліфікацією, які спеціалізуються лише на вагітності. Саме вони проводять усі медичні огляди, роблять ультразвук а також приймають пологи у здорових майбутніх мамусь як вдома, так і у лікарні. Якщо під час вагітності ваш акушер сумнівається у чомусь, то він направляє вас до професіонала-гінеколога (або будь-якого іншого спеціаліста) в лікарню. Така система допомагає голландцям економити час “дорогих” лікарів та розвантажити лікарні. О, зазначу, що ведення вагітності є абсолютно безкоштовним: все покриває страхування.

Великою перевагою таких акушерських клінік є особистий контакт: там працює кілька акушерок і я мала змогу поспілкуватися особисто з кожною з них під час своїх запланованих оглядів. Таким чином під час пологів зі мною була людина, яку я вже знала.

Перебіг вагітності

Голландська перинатальна медицина (і не лише) базується на наукових дослідженнях та природності. Всі лікарі намагаються бути з тобою максимально чесними, відвертими та прямими. Зокрема, на 16 тижні мені запропонували зробити тест на різні хвороби плоду. Акушерка розповіла про надійність тих тестів, а також їхні недоліки. Ніхто тебе не примушує робити будь-що, тобі дають вибір і це чудово.

В Нідерландах тобі дозволяють робити під час здорової вагітності фактично все що заманеться, окрім вживання алкоголю, паління й споживання сирої риби, м’яса та яєць. Акушери рекомендують займатися спортом доки можеш (у клініці є рекламки різних занять з йоги, фітнесу та плавання для вагітних) та просто насолоджуватись кожним днем вагітності. Я от на 20 тижні пробігла 10-кілометровий забіг під час міського марафону, їздила на велосипеді до 37 тижня і ходила по 10 км до останнього дня вагітності. Все це, як на мене, дуже допомогло мені під час пологів.

Підготовка до пологів

Десь з 30 тижня вагітності акушери починають активно готувати тебе до пологів. Першим кроком є складання плану пологів, розмови щодо твоїх побажань а також постійні запитання чи все готово вдома до прибуття нового члена родини. Якщо ти не знаєш де купити дитяче ліжечко чи одяг для годування – акушерка з радістю тобі підкаже.



Крім того, на 30 тижні тобі доставляють додому kraampakket – коробку з усім необхідним для пологів вдома та першого тижня після пологів. В цьому пакеті була сила-силенна підстилок, спеціальна клейонка для ліжка, прокладки, компреси для грудей, стерильні серветки, засоби догляду за новонародженим та інше “добро”. Цю коробку тобі надсилає твоя страхова компанія і вона є безкоштовною.

В Нідерландах за породіллями доглядають kraamzorg – це такі собі медсестри, котрі слідкують за станом здоров’я дитини та матері, а також допомають молодій сім’ї по господарству. В основному, сім’ї отримують до 48 годин такої допомоги протягом семи днів після пологів. Послуги таких доглядальниць є безкоштовними (платить страхова) та обов’язковими (хоча б 3 години протягом 7 днів), оскільки саме вони є “очима” акушерок та соціальних служб. Приблизно на 35 тижні вагітності до вас додому приходить представник обраної вами компанії та обговорює з вами ваші побажання щодо людини, котру вам пришлють.

Для зручності цих медпрацівників сім’я має замовити в страхової компанії спеціальні блоки, аби підвищити ліжко (таким чином доглядальниця не має згинатися щоразу, коли проводить огляди породіллі). Крім того, ми замовили стілець-туалет (у нас ванна та спальня на різних поверхах), спеціальну спинку для ліжка, щоб було зручно годувати малечу і крісло в душ. Знову ж таки, це добро доставляють вам додому і всі кошти покриває страхова компанія.

Пологи

Моя малеча попросилася на світ на 2 дні 40 тижня. Перейми почались о пів на другу ночі. Я збудила чоловіка, ми порахували частоту переймів (кожні 5 хв) та зателефонували на гарячу лінію акушерок. Чергова сказала що все класно, але тепер мені треба чекати допоки перейми не відбуватимуться кожні 3 хвилини. А так як це зазвичай стає не скоро, вона порекомендувала мені спробувати заснути. Ага, звісно! Я вирішила піти в душ та постійно рахувала перейми, чоловік же ж таки відключився (і правильно зробив). Десь о 7 ранку ми почали вилазити з ліжка, бо мені шалено хотілось їсти. Приблизно о 10 годині ранку біль став справді нестерпним, однак частота перейм все ще не була такою, як зазначила акушерка. Я попросила чоловіка подзвонити у клініку, аби акушерка таки приїхала мене оглянути. За 10 хв вона була у нас вдома.

Після огляду (прямо у нашій спальні) акушерка сказала, що у мене вже відкриття 5 см і ми можемо їхати в лікарню.

Тепер трохи теорії: жінка добирається у лікарню сама, акушерка їде за її машиною на своєму авто (на всякий випадок). Якщо ти здорова і твоя вагітність перебігала без ускладнень, пологи у госпіталі також приймає акушерка. Однак, якщо виникають ускладнення або ти хочеш скористатись анестезією, пологи передаються персоналу госпіталю (висококваліфікованим лікарям).

Отож, коли ми прибули в лікарню, моя акушерка вже чекала мене біля входу з інвалідним візком. Саме вона відвезла мене в палату, оскільки муж в той час паркував наше авто.

палата

У кожній палаті є свій душ та туалет, все необхідне, щоб зробити чай чи каву, крісло для чоловіка, а також чимало страшної апаратури (якщо з новонародженим якісь проблеми). При бажанні, можна навіть заздалегідь забронювати палату з ванною. Фото палат доступні на сайті лікарні, а для особливо прискіпливих вагітних навіть проводять оглядові екскурсії.

епідуралка?

Тим часом біль був настільки нестерпним, що я почала просити поставити мені епідурал (як і було зазначено в плані пологів). Однак оглянувши мене, акушерка сказала що він мені не потрібен: у мене було 8 см відкриття, а процедура встановлення епідуралу займає десь годину часу. Вона запропонувала мені пробити сумку аби відійшли води і запевнила, що таким чином все пройде набагато швидше та, скоріше за все, менш болісно. Зазначу, це була лише її рекомендація, а не команда. Ясна річ, я погодилась.

Отож, у палаті нас було 4: акушерка, доглядальниця kraamzorg, котра їй асистувала, я та мій спантеличений чоловік, який нервоно поїдав бутерброди, бо наступні кілька годин обіцяли бути дуже насиченими. До слова, ніякого спеціального одягу чи бахіл ніхто його одягати не змушував.

Я дуже люблю той факт, що всі голландські медичні працівники завжди кажуть тобі те, що вони збираються з тобою робити і в процесі також описують свої дії. Після того, як акушерка пробила мембрану, вона дуже спокійно сказала, що дитина покакала у воду і тепер вона змушена передати мене персоналу лікарні. Зрештою, я добре знала що відбувається в такому випадку, оскільки ми неодноразово обговорювали такий розвиток подій під час консультацій.

персонал лікарні

У палату прийшла медсестра (працівниця лікарні), котра під’єднала мене до апаратури (заміри серцебиття мого й малявки, частоти перейм та тиску), а також лікар-гінеколог, яка фактично керувала всім тим дійством.

Перейми ставали сильнішими й сильнішими, поряд постійно була медсестра, яка показувала мені як правильно дихати, і мій чоловік. Однак десь після години таких розваг, у малої різко впало серцебиття. Лікарі почали реагувати миттєво: мені вкололи щось (тоді мені чітко сказали що саме колять і які в цього наслідки, однак мені було абсолютно всерівно, лиш би з малою все було ок) для підвищення мого серцебиття, взяли кров та призупинили перейми. Все спрацювало і показники поступово нормалізувались.

Десь за 30 хв перейми знову відновились і лікарка сказала, що скоро все закінчиться. Ясна річ, мені хотілось конкретики і я запиталась: “Скільки часу ще потрібно?”. На годиннику була 13.30. Медсестра, молода голландка, сказала мені, що її зміна закінчується о 15.00 і що вона дуже хоче побачити мою дитину, перш ніж піде додому. Я сказала: “Deal!” і старалась з усіх сил.

потуги

Коли дитина вже максимально наблизилась до “виходу”, мені розказали як тужитись. Поряд були присутні лікар-гінеколог та медсестра. Вони обоє справді підтримували мене та хвалили з кожною потугою. Чоловік весь час був біля мене, тримав за руку та говорив якісь дурниці, аби підтримати мене. Коли діло вже підходило до завершення, лікарка сказала, що або я сама зможу виштовхати дитину зараз, або вона може мені допомогти під час наступної потуги, зробивши надріз. Спрацював другий варіант, однак у той момент мені було вже абсолютно по барабану що мені там ріжуть (руку, ногу, голову), оскільки малявка миттєво з’явилася на світ і її одразу ж поклали мені на груди для теплового ланцюжка.

Як вже потім розказав мені чоловік, в момент появи нашої дівчинки на світ в палаті за ширмою була присутня ціла команда неонатологів, яких я не бачила. Вони були готові в будь-який момент рятувати донечку, якщо б та не дихала через інцидент з водами. Однак, на щастя, їхні послуги не знадобились.

Як я й пообіцяла тій медсестрі, моя доця з’явилась на світ о 3 годині, після 35 хвилин активних потуг та 12 годин перейм.

В лікарні

Поки я лежала годину з малечею, мені наклали шви та принесли надувне ліжко для чоловіка (у зв’язку з тою ін’єкцією для підвищення серцебиття пацієнтів залишають на ніч). Потім малечу оглянув неонатолог, її зважили та одягнули у памперс. Я наполягла, аби татко теж мав контакт шкіра-до-шкіри. Він і не пручався. В той час прийшла нова медсестра, яка допомогла мені прийняти душ та вдягнутися. До слова, почувалась я просто чудово. Прийшла та ж сама лікарка-гінеколог і попросила мене про фідбек щодо пологів та її дій. Я була дуже приємно здивована і чесно подякувала їй, бо все було ідеально (як на мене).

Тим часом нам запропонували вечерю: смачнющю телячу котлету з відварними овочами та картопляним пюре, йогуртом і яблучним мусом.

Десь за годину неонатолог знову оглянула малу і, порадившись з гінекологом, нам дозволили помаленьку збиратись та їхати додому. Фактично, за 3 години після народження доці ми вже втрьох сиділи в своїй машині та їхали додому.

Постпартум

Вдома на нас вже чекала доглядальниця kraamzorg. Ця пані показала нам як пеленати малу, як вкласти її у ліжечко та дала поради як пережити цю першу ніч. А зранку прийшла її колега, котра й провела з нами цілий тиждень. Зазначу, що цій жінці я вдячна просто неймовірно, бо без неї ми б не справились.

В обов’язки Аарди (так звали мою kraamzorg) входив перш за все догляд за малявкою та мною, однак вона також щодня прала нашу білизну, пилососила, приносила нам у ліжко сніданок та обід… В перший день після пологів вона запропонувала приглянути за малечею, в той час як ми з чоловіком могли просто спокійно поспати 2 години (яка розкіш!). Аарда навчила мене як прикладати маленьку до грудей, як зціджувати молоко, як прати одяг малої та складати його, як купати її, вона навіть порадила мені найкращі прокладки 🙂 А ще вона допомогла нам з прийомом гостей (у перший тиждень у вас постійно відвідувачі, які хочуть познайомитись з новим членом сім’ї). Словом, перший тиждень був справді лафою.

Крім того, до тебе у цей тиждень раз на 2-3 дні навідуються акушерки (все ті ж, котрі вели вагітність), оскільки саме вони відповідають за здоров’я немовляти до кінця першого тижня та за здоров’я матері до 6 тижнів.

Трішки підсумків

Загалом, я вважаю свій досвід вагітності та пологів у Нідерландах просто чудовим. Все пройшло ідеально (як на мене і наскільки це можливо з вагітністю). Я була у захваті від ставлення лікарів, повної свободи вибору, яку дають майбутній мамі, а також умов у лікарні. З моменту, коли я побачила 2 смужки на тесті і аж до сьогодні я ні на секунду не вагалася у компетентності місцевих медиків і була певна, що все буде добре. Так воно загалом і сталось.

Отож, чи прийду я ще до своїх акушерок? На даний момент важко сказати, однак якщо ми з чоловіком таки надумаємо збільшувати нашу сім’ю, то я б хотіла, щоб все відбулось в такий же спосіб, як і цього разу.

Фото: взяті з сайту госпіталя, там палата та загалом центр. А ще фотка нашого сімейства, коли ми покидали лікарню біля дошки з кількістю народжених дітей 🙂


Було корисно? Дайте знати лайками та коментарями) А ще підписуйтесь на Мамунцю:

Важливо! Передрук матеріалу можливий лише зі зазначенням першоджерела (сайту mamuncya.com) та автора тексту (Дана Брантьєс-Микитюк).

Related Posts

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.